OVOCNÝ DORT – VEGAN, BEZ CUKRU aneb jak (ne)sladit

blog-TVURCU_vegan-ovocny-dort

 

Měla jsem doma chuť na něco dobrého, sladkého a přitom zdravého. U nás doma moc dorty či koláče s krémovými polevami či náplněmi nejdou na odbyt, ale jednou za čas zkusím upéct i něco takového a když tak se s tím pak peru sama. :) Tenhle dort byl naprostý luxus a chuťově byl dokonalý, takže zmizel fakt rychle. Ani jsem nestihla udělat pořádnou fotku, tak omluvte kvalitu. :)

Receptem na dort jsem se inspirovala v Kuchařce ze Svatojánu. Její fotky tedy vypadají znatelně lépe. :-D Některé suroviny a poměry jsem ale upravila. Nemám moc ráda cukr ani slady, tak jsem v minulosti dlouze hledala a zkoušela variace, jak nahradit a v jakých poměrech cukry a slady a pak taky máslo či olej (to spíš kvůli kaloriím :)). Po několika nezdařilých pokusech jsem si tak nějak vychytala způsob, kterým „šidím“ množství cukru v koláčích a dortech, a to tak, že místo klasického cukru či sladu / medu dávám do koláčů a dortů obyčejné domácí přesnídávky (ty vařím vždy bez cukru). Máslo či olej v původních receptech nahrazuji stejně tak. Jediný „fígl“ je v tom, dát do těsta správný poměr přesnídávky vzhledem k mouce. Na tohle vám ale asi neřeknu přesné měřítko, dělám to vždy tak nějak od oka. Hodně totiž záleží na tom, jaké ingredience do moučníků dáváte. Mám vyzkoušeno, že nelze nahradit celý součet váhy cukru a oleje přesnídávkou, protože pak je výsledný moučník mazlavý a takový nedopečený. Obvykle dávám něco mezi 50 – 75 % z váhy cukru a oleje dohromady. U některých koláčů či dortů pak doslazuji sladem, melasou či panelou (sušená třtinová šťáva). U některých to již není potřeba, třeba ty, kde dávám ideálně domácí povidla, nebo sladší přesnídávky. Stévii jsem zkoušela taky, ale zatím s ní nemám výsledky nic moc. Když se mi nechce používat žádný slad či cukr, přidám do koláče pár rozinek, které pak zajistí docela sladký efekt. :)

A teď tedy ten recept.

 

Na cca 10-12 porcí potřebujeme:

Na korpus:
150 g mouky (dala jsem 100 g celozrnné špaldové a 50 g rýžové)
špetku soli
25 g kakaa (dala jsem půl na půl kakao a karob)
lžičku jedlé sody (pozor u sody, používejte raději bio, ta neobsahuje zbytky hliníku jako běžná jedlá soda z obchodu)
lžičku kypřícího prášku z vinného kamene
50 g domácí jahodovo-jablečné přesnídávky
100 g lesního ovoce, mraženého
100 ml rostlinného mléka (dávám rýžové)
40 g datlového sirupu

V míse promícháme mouku, sůl, kakao, jedlou sodu, kypřicí prášek a přesnídávku. Rozmixujeme ovoce, mléko a datlový sirup a přilijeme tuto hmotu k mouce a ostatním přísadám. Promícháme a nalijeme do vymaštěné a vysypané menší dortové formy (20 cm). Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut, stav upečení kontrolujeme špejlí.

Mezitím si připravíme náplň:
160 g oříšků (kešu, mandle, vlašské apod.), klidně dejte směs
150 g lesního ovoce
30 g datlového sirupu
25 g přesnídávky
1/2 plechovky ztuhlého kokosového mléka (400ml, ideální je plechovka z mrazáku)

Všechny ingredience dejte do mixéru a umixujte hladký krém, který po vychladnutí rozetřete na vychladlý korpus. Posypejte ovocem a máte hotovo. :)

Kdo hledá ještě dietnější variantu můžete u krému vynechat oříšky a přesnídávku, v mixéru rozmixovat jen ovoce s datlovým sirupem a přidat ušlehanou kokosovou šlehačku a opatrně rozetřít na korpus. Poté můžete nazdobit.

Pokud budete péct, tak přeji dobrou chuť! :)
Lenka

Pro více inspirace sledujte mé stránky na Facebooku ***My jsme TVŮRCI***, nebo si nechte zasílat novinky z mého webu www.myjsmeTVURCI.cz. :)

Jmenuji se Leni Lipenská a provázím vás na vaší Cestě k vaší jedinečné tvořivé síle a předurčenosti vaší Duše. Díky svému daru vidět a cítit věci skryté a okem neviditelné, vám pomáhám rozplétat nitky vašeho Života, abyste porozuměli své Duši a souvislostem toho, co se vám v Životě děje. Provázím vás na vaší Cestě k vaší pravé podstatě, pomáhám vám uzdravit vaše dávná zranění a najít vaši Tvořivou sílu, abyste se mohli stát vědomým Tvůrcem vašeho Života.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů